Nagytakarítás kívül-belül


Anyukámnak van ez mániája, amíg gyerek voltam, teljesen az őrületbe tudott vele kergetni. Amikor én egy teljes egészében az olvasásnak, írásnak, vagy szimpla semmittevésnek szánt szombat délután az emeletes ágyamon henteregtem, ő képes volt teljes lelkesedéssel berobbanni a szobámba, hogy "szanáljunk egy kicsit".  Máig fel tudom idézni, hogy mennyire idegesített, és nekem mennyire nem volt kedvem azzal foglalkozni, hogy felpróbálgassam a ruháimat és szortírozzam őket, vagy hogy kiássam a fiókból az ezeréves mozijegyeket és fesztivál-karszalagokat (ezektől most sem vagyok hajlandó megválni egyébként). Ő a mai napig nagyon szereti átválogatni az ilyen-olyan holmijait, nem is igen látni felesleges limlomokat körülötte, az ő környezete valahogy mindig nagyon rendezett és szezonálisan dekorált. :)

Amire viszont a közben eltelt tíz év alatt én is rájöttem, hogy lomtalanítani, "szanálni" igenis kell, kívül is és belül is, és hogy a környezetünk rendezettsége, a magunk körül felhalmozott felesleges holmik és kacatok mennyisége nagyon is meghatározó azt illetően, hogy hogyan érezzük magunkat, főleg az otthonunkban, ahová hazatérünk.

Az alábbi pontokkal ahhoz szeretnék segítséget adni, hogy mik azok a jellemzően kritikus tárgytípusok, amiket könnyen halmozunk fel, hová érdemes benézni egy-egy szobában, és persze nem utolsó sorban a testünkben-lelkünkben hogyan tudjuk elkezdeni a rendrakást.

Rend a lakásban

Előszoba
Aki panelban nőtt fel, az jól tudja, hogy a  beépített szekrény a szerszámok, elemek, tatarozásból maradt teddy hengerek temetője, legalább egy rendrakást megér. Nem kellenek a beszáradt pillanatragasztók, a sehová sem passzoló gombok. 

Ha még mindig a fogason van az átmeneti kabátod, amihez nem lesz elég hideg októberig, tedd el, és nem kell öt pár cipőnek sem hevernie szanaszét. Ha valamilyen rejtélyes okból nem rámoltad még el a téli holmidat, akkor tegyél magadnak egy szívességet, és csak olyasmit tégy vissza a szekrénybe, amit szeretnél jövőre is viselni. Minden, ami jó állapotban van, de már nem kell, mehet valamilyen alapítványnak, azért pedig külön hálás leszel majd az év vége felé, ha mindent úgy teszel el, hogy elővéve rögtön használni tudd (cipők kitisztítva, megsarkalva, kabát gombjai felvarrva). Ha akarsz extra jutalmat, akkor kabát - és kardigánzsebekbe mehet egy kis apró, jó lesz majd a hűvösben elteázni.

Fürdőszoba
A fürdőszoba is kiváló terepe a lustaság megnyilvánulásának. Ha vannak a fürdőkád szélén/zuhanykabin sarkában katonásan sorakozó üres flakonok, mehetnek a szemétbe. Ha vannak ilyen-olyan maradékok, sokat segítesz magadon, ha előbb ezeket használod el, és utána már csak egy tusfürdőd/samponod/akármid marad. Az újságok, vásárlások mellé kapott termékmintákat is remekül fel lehet használni szépen sorban, vagy ha nem szeretnéd, akkor jól elvannak egy neszesszerben, utazások alkalmával kifejezetten előnyös lehet, repülőn is mehet a kézipoggyászba. 

Szintén érdemes átnézni a törölközőket, ami már régi, szakadt, foltos, nem szívja a vizet és csak vészhelyzetben használod, szabadulj meg tőle. Felszabdalva jó lehet még takarításra, de akár beviheted egy állatmenhelyre is lábtörlőnek, szőnyegnek, takarónak szívesen veszik őket.

Szekrények, fiókok, polcok
Ha rendrakás címén te is gyakran szórtad be az íróasztal fiókjába a dolgokat, akkor nem lesz meglepő, hogy ezek kiborogatásával és átválogatásával rengeteg szeméttől szabadulhatsz meg, és rengeteg helyet is szabadíthatsz fel. Emlékszel még, hogy az a telepítő cd mihez volt? Hát az a régi sim kártya? Kellenek még azok a füzetek, papírok, fecnik (lásd lejjebb)? Ha a földre kipakolva ijesztő mennyiségű tárggyal találkozol, akkor először érdemes kétfelé bontani a kupacot (biztosan nem kell, és még meglátjuk), aztán a még meglátjuk kupacot ismét átgondolni, ha már legalább az előszobáig kivitted a biztosan nem kell holmikkal teli szemeteszsákot. Szinte fizikailag meg lehet könnyebbülni tőle, ha rendezetté teszed ezeket a helyeket, különösen azokat, amik szem előtt vannak, hiszen mennyivel jobban esik ránézni a tiszta, nem túlzsúfolt, és átlátható felületekre, mint a nem túl kreatív káosz által uraltakra.



Papírszemét
Bárki, akinek kellett már vizsgára készülnie, vagy olyan grafománként nőtt fel, ahogy én magam, tudja a, hogy a rengeteg jegyzettel, spirálfüzettel, tapadós lapocskával lehet a legnagyobb szemetet csinálni.

Szánj rá egy kis időt, hogy kipakold az íróasztal, a konyhaszekrény fiókjait, vagy más polcot, tárolót, amiben régi jegyzeteket, csekkeket, újságokat dugdosol. Biztosan szükséged van még arra a 2015-ös villanyszámlára? Hát a sok színes magazinra, amit eltettél, hogy majd biztosan beleolvasol még, de azóta is az ágyneműtartóban porosodnak (lásd még dohányzóasztal alsó része)?

Rakd egy kupacra azokat a dokumentumokat, jegyzeteket, és más papírhulladékot, amitől már ideje megszabadulni, egy másik kupacba mehetnek azok, amik még hasznosak számodra, vagy olyan módon kötődsz hozzájuk, hogy csak sírva tudnád őket a szemétbe dobni (azok a fesztivál-karszalagok, ugyebár!). Amit megtartasz, azt is érdemes átgondoltan rendezni, hogy könnyen megtaláld, amikor kell valami, és ne kelljen rajzfilmszerűen kiszórni a papírlapokat a fiókból, ha sürgősen keresel valamit. Mehetnek egy bugyiba (lánykori nevén genotherm), lefűzős mappába a lakással kapcsolatos dokumentumok (bérleti szerződés, vagy tulajdoni lap, stb.), a műszaki cikkek használati útmutatói, jótállási jegyek, garanciapapírok, egyetemi, vagy munkahelyi papírok, a lényeg, hogy számodra átlátható és szeméttől mentes halmazod maradjon a végére.

Ruhák, cipők
Akár csak szeretsz vásárolni, akár nem dobtál ki semmit az érettségi óta, egészen biztosan vannak a szekrényedben olyan dolgok, amiket akármilyen okból már nem viselsz. Főszabály ugye, hogy ami nem alkalmi holmi, de már egy éve nem volt rajtad, azt hivatalosan is nem hordod, és megszabadulhatsz tőle, mert úgysem fog hiányozni, de emellett is érdemes átgondolni, hogy mi minden van, ami már nem kell. Biztosan jó még rád? Még mindig tetszik? Passzol a többi ruhádhoz, cipődhöz, kiegészítődhöz? Mennyire van jó állapotban?

Ami még használható, de már nem szeretnéd hordani, ne dobd ki, sokkal jobb helyük van a ruhagyűjtőben, vagy egy hajléktalanokat, rászorulókat segítő központban, esetleg, mint nálunk, lecsaphat rá valaki a rokonságból, vagy a baráti körből. Ha van kedved kreatívkodni, akkor pedig számtalan ötletet találsz arra, hogy hogyan lehet ezekből a megunt holmikból hasznos hétköznapi tárgyakat fabrikálni.

Ha valamire azt mondod, hogy ez még jó lenne, csak.... (meg kellene csináltatni a cipzárt, venni kéne hozzá egy blézert, ki kéne tisztíttatni, stb.), akkor ezeket tedd meg végre, vagy szabadulj meg az adott dologtól. Annak semmi értelme, hogy ilyen címszóval újabb egy évig foglalja a helyet.

Sminkcuccok
Ugyanaz érvényes, mint a tusfürdőre és társaira. Ha van a neszesszeredben bármi, ami még egy öt évvel ezelőtti Joy-hoz volt ajándékba, ne használd tovább, ugyanez vonatkozik a félig beszáradt körömlakkokra, szempillaspirálokra. A sminktermékeknek is ugyanúgy van szavatossági ideje, akár egy élelmiszernek, a legtöbb festéket a felbontást követően egy, de maximum két évig lehet használni. Ezután csak rosszat teszel vele a bőrödnek, a nem megfelelően tisztított ecsetek, vagy az olyan tégelyek, amikbe rendszerint az ujjaddal nyúlsz bele remek táptalajt adnak a baktériumoknak, és könnyen fertőzések vagy más bőrproblémák alakulhatnak ki. Kell ez neked?



Gyógyszeresdoboz
Az antibiotikum, aminek csak a felét szedted be, miközben tudod, hogy az egészet be kellett volna, de közben jobban lettél, a tavalyi félig megmaradt C-vitamin, meg három kiló NeoCitran, amit szerencsére mégsem kellett felhasználnod, de közben lejárt a szavatossága. Válogasd át, hogy melyek azok a gyógyszerek, amik még felhasználhatók, és esetleg szükséged lehet rájuk (pl. lázcsillapító), a többit dobd ki. A dobozok mehetnek a papírgyűjtőbe, a tablettákat, oldatokat pedig vidd be valamelyik gyógyszertárba, ahol van erre kialakított gyűjtő, a gyógyszer ugyanis veszélyes hulladéknak számít.

Táska/hátizsák, pénztárca
Ezeken a helyeken is meglepően könnyen és gyorsan gyűlik a szemét, akár heti rendszerességgel is érdemes átnézni, hogy van-e bennük kidobni való. Tipikusan itt hánykolódó tárgyak: busz - és vonatjegyek, blokkok, rágópapír, használt papírzsepi, ételmorzsa, müzli - és egyéb útközben fogyasztható dolgok csomagolása.

Akár apránként haladsz ezekkel, akár letudod egy zenebömböltetős hétvégi délután alatt, vagy kialakítasz egy saját rendszert, hogy fenn tudd tartani a szemétmentes állapotot, egészen biztosan meg fogsz könnyebbülni, ha megszabadulsz a felesleges dolgaidtól, a megmaradók között pedig rendet teszel. Rendezett környezetben könnyebben megy minden, a munka, a tanulás, a pihenés, és persze az is, hogy magaddal törődj.


Rend a lelkedben

Ahogy említettem, ennek a pontnak könnyebb nekiállni, ha már legalább a környezetedet sikerült kicsit tehermentesíteni. Hidd el, nagyon meg lehet könnyebbülni attól, amikor leviszel két zsák szemetet, amiről nem is tudtad, hogy tartogatod, és minden egy kicsit letisztultabbá és szervezettebbé válik körülötted. Ahhoz, hogy a lelkedben körülnézz, nem kell más, csak papír, ceruza, és egy kis csend, hogy halld a saját hangodat.

Célok, vágyak
Gondold végig, hogy milyen céljaid vannak jelenleg, vagy mik azok a dolgok, amit kitűztél magad elé az idei évre (ha töltöttél ki évtervezőt januárban, vagy csak pontokba szedted a dolgokat, érdemes elővenni és átfutni, hogy miket fogalmaztál meg). Ha nem tettél ilyet, még most sem vagy elkésve. Mi az, amit sikerült elérned? Mi az, amivel még semmit nem tudtál haladni? Mi akadályoz? Mi az a lépés, amit ha megtennél, utána már könnyebben menne a többi? Miért félsz megtenni ezt a lépést? Ha sikerül tisztáznod magadban, hogy mit szeretnél, onnantól minden további cselekvés könnyebb egy kicsit, hiszen már adtál az erőfeszítéseidnek egy irányt.

Kapcsolat magaddal
Az önmagunkkal való kapcsolat remek indikátora, hogy tudunk-e egyedül csendben lenni, anélkül, hogy bármilyen zajjal elterelnénk a figyelmünket. Jó neked önmagaddal csendben, vagy inkább idegesít? Képes vagy a tükör elé állni, és a saját szemedbe nézni? Ki tudod mondani, hogy szereted magad? Ha nem, mit gondolsz, mi az oka? Miről szeretnéd, hogy megváltozzon? Mit kell ehhez tenned? Mi akadályoz? Hogy vagy a testeddel? Örömmel tölt el ránézni, vagy megérinteni? Felszabadult a szexuális életed? Elég törődést kapsz saját magadtól?



Kapcsolat másokkal
Szánj egy kis időt rá, hogy mérlegeld, mennyire érzed jól magad az emberi kapcsolataidban, legyen szó családról, barátokról, kollégákról, vagy a párodról. Megkapod-e ezekben a kapcsolatokban, amire vágysz? Ha nem, elmondod-e? Van olyasvalaki az életedben, akivel találkozni inkább lehúz, ahelyett, hogy feltöltene? Van valaki, akivel nem vagy olyan jóban, mint szeretnél? Van valakivel kimondatlan vagy rendezetlen konfliktusod?

Hétköznapok
Melyek azok a helyzetek a mindennapi életedben, amelyek a legtöbb feszültséget keltik benned? Mit utálsz a legjobban? Hol érzed magad a leginkább kényelmetlenül? Mikor félsz? Van-e olyan helyzet, ahol már szívesen megtennél, vagy kimondanál valamit, de nem teszed meg? Mi az, amit napról napra halogatsz? Mely területe az az életednek, amiben hosszú ideje nem tudsz előrébb lépni? Mire van szükséged, hogy megtedd?


Az önismereti kalandodnak jó kezdete az, ha kicsit fentebbről nézel rá az életedre, és azonosítod, hogy hol, mivel, kivel van a legtöbb nehézséged, problémád. Ha képes vagy felismerni és belátni, hogy valahol elakadtál, valamivel nem tudsz megküzdeni (és most nem hatalmas traumákra, hanem inkább hétköznapi eseményekre, megtörhetetlennek látszó mintázatokra gondolok), valamiből nem látsz kiutat, akkor el lehet kezdeni, akár segítséggel, hogy felgöngyölítsd mindazt, ami a háttérben van.

Mert jogod van azt az életet élni, amire vágysz. Csak te tudod eldönteni, kimondani, képviselni, hogy mit szeretnél, és hogy hogyan jó neked. Segíts magadon, tartja a mondás, és mi sem lehetne igazabb.

Hiszen ki fog tenni érted, ha te magad sem vagy hajlandó?


Képek: unsplash.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szeretetben együtt növekedni - 8 év párkapcsolati tapasztalásai

Mindennapi erőfeszítések

Ugrás a semmibe – Mit tanultam a felmondásból? I.